shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Клуб „Аз творя“ – в навечерието на празника на Езиковата
25 April 2014

Две събития, чиито главни герои бяха приятели на словото от клуб „Аз творя“ на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ по проект УСПЕХ, се случиха в навечерието на патронния празник на гимназията, който е на 5 май. В Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ се състоя поредният празник на духа, на който младите творци от ГПЧЕ показаха на утвърдените разградски поети и писатели, че са достойни техни последователи.


25_04_2014_tvorci-2.jpg25_04_2014_tvorci-1.jpg

Ръководителката на клуба – поетесата Цонка Донева, учителка в гимназията, направи съпричастни гостите към творческите въжделения на своите възпитаници - по зададени от нея букви присъстващите трябваше да съставят думи, а младите творци четоха стихове, свързани с тях.

Младите хора споделяха съкровени свои трепети, а по-опитните в боравенето с перото ги насърчаваха. И за да върви литературното четене по ноти, както изтъкна госпожа Донева, тя беше поканила млади певци и музиканти. За творческата атмосфера на вечерта допринесоха Сезер от Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ „Развитие 1869“, Камелия от школата на Марияна и Ивана Дучеви, Никола от ЦРД, ученик на Свилена Дечева, Дафинка от клуб „Музика“ към ГПЧЕ, която доказа както поетическите, така и певческите си умения. Накрая утвърдените разградски поети пожелаха попътен вятър на начинаещите творци, а Женета Александрова - директор на библиотеката, благодари на тях и ръководителката им, че се включиха успешно в националната кампания „Четяща България“ и инициативата „Маратон на четенето.

Клубът, притегателен център за всички пишещи от Езиковата гимназия, се срещна и с най-изтъкнатия прозаик на Лудогорието – писателя и публициста Иван Джебаров. В библиотеката на ГПЧЕ с присъщото си сладкодумие и с патос писателят въведе децата в богатството на прозата. Подкрепи думите си с творби на великия Толстой, на любимия си писател Йовков, говори за структурата „запетайка плюс но“ в разказите на Вазов. Не пропусна да се докосне и до поетически образци на нашата литература. „Всяко едно произведение има структурна форма, може да стане на рисунка, която помага на вас, младите, да го разберете по добре“ каза писателят и рисувайки на дъската, направи структурален анализ на „Заточеници“ на Яворов.

Срещата с Иван Джебаров бе заключителната от поредицата срещи на клуба с разградски поети и писатели. Началото бе поставено с потомка на Станка Николица Спасо-Еленина. Последва среща с Иван Дойнов, който им обеща своята подкрепа, с Пламен Панчев, който им прочете свои стихове за любовта, състраданието, детските си преживелици, но им говори и за Шекспир, Байрон и Вийон. Надникнаха в тайните на „хайку“ с поетесата Оля Недкова, бяха много впечатлени от стиховете на Любка Стоянова, които ги вдъхновиха да нарисуват картина.

 

Веселина ЙОТОВА