Търсене

Най-близката денонощна аптека – в Търговище
19 July 2013

Пред опасен за здравето проблем са изправени разградчани от известно време насам.

Градът остана без действаща денонощна аптека, а за тази важна промяна в обстоятелствата, повечето хора научават едва когато им се наложи да купуват лекарства по никое време.

По-лошото е, че най-близкото място, откъдето биха могли да се сдобият по спешност с нужните медикаменти е чак в Търговище.


19_07_2013_petar-conev-2.jpg19_07_2013_apteka-3.jpgВниманието ни към този наболял въпрос насочи собственикът на ресторант „Лес“ Петър Цонев. Той призна, че не е лично потърпевш от проблема. Разбрал, че в Разград няма денонощна аптека от свой служител и останал неприятно изненадан.

„Чак такова село ли сме, че да нямаме достъп до така елементарни неща? Готвачът ми ходил онази вечер чак до Търговище с колата си. Там платил на такси да го съпроводи до денонощната аптека. Жената, която го обслужила, казала, че не е първият клиент от Разград!“, обясни Цонев. Бизнесменът изрази мнение, че поведението на местните фармацевти по въпроса е безотговорно.

„Жена ми е джипи и когато възникна проблем с обслужването на пациенти в извънработно време и през почивните дни, медиците се събраха и намериха изход. Сега болните се насочват към частните клиники и спешни центрове тук, с които това е договорено.

Редно е и аптекарите да постъпят хуманно, все пак говорим за здравето на хората“, коментира Цонев.

За онези, на които не им се е налагало скоро да купуват лекарства нощем, ще кажем, че последната денонощна аптека в Разград бе „Авицена“ - на ъгъла на блока срещу пощата. Тя обаче затвори и сега на същото място веригата „Феникс“ откри втори свой търговски обект. Той обаче е с нормално работно време.

Първата денонощна аптека в града беше „Генезис“, преди 7-8 години тя спря нощните смени и сега, според сезона, работи до 22.00 или 22.30 часа.

В същото време на някои други аптеки в града се появиха надписи „денонощна“, но в последствие се оказа, че информацията е подвеждаща и работят само до полунощ.

Сега хапчета през нощта могат да се купят само от Търговище.

За жалост проблемът не е елементарен, не е и само в Разград. Оказва се, че в 21 век

в подобна ситуация са много други общински и областни центрове страната. Просто защото в закона няма заложено изискване да се осигурява такава услуга на определен брой население. В същото време за собствениците на аптеки тя е неизгодна, тъй като нощем потокът е в пъти по-малък, а възнаграждението за дежурните служители – по-високо.

За мнение по темата се обърнахме към собственичката на „Генезис“ Стоянка Якимова, като фармацевт и търговец, минал по този път. Потърсихме, разбира се, и председателя на Регионалната фармацевтична колегия Румяна Ковачева, която е служител в аптека „Феникс“.

Ето какво казаха те за „Екип 7“.


19_07_2013_stoianka_iakimova.jpgСтоянка ЯКИМОВА:

Аз лично се отказах, тъй като вече не е рентабилно. Големите вериги ни подбиха цените, вече нямаме толкова работа. След 22.00 часа се плаща възнаграждение с 50 % над дневната почасова ставка. Нощем клиентите са единици, просто не си струва. Нека колегите от големите аптеки да направят този жест, те разполагат с повече персонал, имат и по-добри финансови резултати, могат да си го позволят.

Другото възможно решение е по примера на западноевропейските държави - да дежурим по график. В града има поне 10-11 аптеки, на всяка ще се пада веднъж годишно да работи и нощем. Графикът се поставя на входа на всяка от тях и при нужда клиентите винаги ще знаят къде точно да отидат. Има решение, но трябва да се обсъдят нещата на събрание на колегията.


19_07_2013_rumiana-kovaceva.jpgРумяна КОВАЧЕВА:

Доколкото ми е известно, нашите собственици имат намерение да правят денонощна аптека на мястото на досегашната. Има обаче проблем с кадрите засега.

Иначе, вероятно в края на този месец, ще имаме събрание на колегията и ще поставя този въпрос на дневен ред. Сигурно ще се намери някакво решение.

 


Мила КЮЛЮМОВА