shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Вечерта на езиците в ГПЧЕ – много смях и забавление
01 July 2013

Студенти, герои от сериали, телевизионни игри и реклами, футболисти, та дори и извънземни се появиха на сцената на читалище „Развитие” в сряда и четвъртък на вечерите на езиците на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”. Тази година никоя от паралелките не заложи на класиката, а всички пресъздадоха сценки и скечове със съвременни отношения и нрави, измислени главно от самите ученици.


01_07_2913_ezici-3.jpgЗа разлика от първата вечер, когато звучеше само английски език, през втората се чу и немска реч.

„Вечерите на езика ни дават един прекрасен шанс да покажем какво наистина сме научили и какво можем”, сподели Павел Минчев от 8 „а“ клас, сценарист на изявите на неговата паралелка, изучаваща английски с испански.

Идеята на учениците на Мирела Марчева беше да представят снимачна площадка. Те заложиха на българския сериал „Столичани в повече“. Публиката имаше възможност да се потопи в света на двете семейства – Лютови и Чеканови, и да се позабавлява с комичните ситуации, в които непрекъснато попадат. Там бяха Йордан, съпругата му, вечно търсещият съкровище техен син. Гълъбина беше усетила вече новата тръпка. А семейството на Лютови имаше нов член. В пародията на рекламата за цифровизацията, запазвайки основната идея, бяха вмъкнати идеи за бала на ГПЧЕ, стила на гимназията. Първата игра на състезанието „Аз обичам България“ /със сценарий на Камелия Йовчева/ бе за български идеи и певци, а втората – за американски.

В извънземни, които по някаква случайност са избрали да посетят Разград, се превъплътиха учениците от другата английска паралелка с втори език немски /в сценарий на Ива Белчева/, класа на Макрена Димитрова. Жителите на другата планета пожелаха да видят как живеят земляните и по-точно българите. Попаднаха в разградско семейство, в ресторант, в различни сфери на социалния живот. Бяха дори и на парти за рожден ден. Но за разлика от другите изяви той не беше пародия или художествена измислица, а истински. Колко души като пианиста Сезер Емиров от 8 „б“ клас, възпитаник и на музикалната школа, могат да се похвалят, че са отбелязали рождения си ден на театрална сцена.

Нито по артистичност, нито по владеене на чужд език отстъпиха на връстниците си другите два осми класа на следващата вечер. Публиката стана свидетел на живота в едно студентско общежитие, представен от паралелката с първи език немски с класен ръководител Елена Атанасова. Между различните телевизионни предавания /новини, спортни предавания, „Денсинг Старс”, „Мюзик Айдъл”/, които гледаха студентите, бяха представени сцени от тяхното ежедневие – караници, разговори между приятелки. Много смях предизвика скечът, в който младеж кандидатства в отбор, а немският на батко му, който превеждаше, беше български с немски акцент и окончания на думите. Една от студентките успя да се обясни на български /научена от един от колегите ѝ българин/ на своя приятел българин, който ѝ предложи брак и тя прие. Класът на Добрислав Добрев, с първи чужд език английски и втори руски, представи среща на две приятелки, които не са се виждали дълго време и споделят какво им се е случило. Заредиха се случка след случка, представени в сценките „Неочаквана среща“, „При лекаря“, „Погрешен номер“ и „Внимание, непослушни ученици в клас“. В конфузни и смешни ситуации попадаха ромите, неразбиращи какво им говорят на английски.

 

Веселина ЙОТОВА