shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ - с призови резултати в усвояването на чужд език
10 May 2013

Английският език е най-желаното направление в чуждоезиковото обучение в гимназията, а масовостта на изучаването му налага специфично високи изисквания към учениците и учителите през целия курс на обучение. Неслучайно при завършването си две трети от нашите възпитаници избират явяването на матура по английски език, независимо дали той е изучаван като първи или като втори чужд език.


Имаш ли амбиции – всичко е възможно

 

Гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ е богата със своята стара и нова история, с традиции и новаторски идеи, с успехи и постижения, но най-голямото й богатство са учениците. Всички онези млади хора, които с духа на Екзарха, със стремежа си към познание и усъвършенстване днес продължават своето образование в реномирани висши учебни заведения в България и чужбина. Амбициозни и адаптивни към съвременните житейски предизвикателства, реализирали се в различни области на науката, изкуството, икономиката, медицината….бившите възпитаници на ГПЧЕ споделят с вълнение своите чувства през призмата на изминалите години:

10_05_2013_nikolai_miroslava.jpgМирослава Кившанова и Николай Кившанов – завършват с отличие ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Днес и двамата са в София и вървят стъпка по стъпка към осъществяване на целите си. Мирослава завършва бакалавърска степен в Техническия университет и е единствената златна медалистка в специалността „Стопанско управление“. Николай е третокурсник в Софийския университет, специалност „Компютърни науки“ и работи в престижна фирма. И двамата споделят, че Езиковата гимназия им е дала добър старт в живота. За Николай годините, прекарани в гимназията, са незабравими – конкурентна подготовка, приятелства за цял живот и една вълнуваща година в Америка след спечелена стипендия за обучение в 11 клас .Едно преживяване, което няма да забрави цял живот. И Мирослава, и Николай благодарят на своите учители – пожелават им да са за все така всеотдайни, а на учениците да са ученолюбиви и да се радват на невероятните години в гимназията.

Деница Колева – едно момиче, сбъднало американската мечта в България. С вълнение споделя, че ГПЧЕ е място, което изгражда характери, дава знания, провокира огромен труд за постигане на успехи. И добавя: „ Училището ми помогна да изградя личността си и ми даде тласък да реализирам мечтите си. Дари ме с много приятелства, които продължават и до днес. Смея да се нарека горд специалист по Международни икономически отношения. Мисля, че това е моята професия и съм доволна, че се развивам в тази насока. На настоящите ученици искам да кажа, че най-важни са ентусиазмът и упоритостта за успех. Да не се отказват от мечтите си, да се борят! Един ден ще погледнат назад, като мен, и ще разберат, че си е струвало!“

Кристина Тодорова - завършва немска паралелка, но изучава „Английска филология“ в Софийския университет: „ Годините в ГПЧЕ ще останат най-хубавите в моя живот – това важи не само за мен, но и за всички мои приятели. Ако върна времето назад, не бих променила нищо от това, което ми се е случило досега. Избрах да уча „Английска филология“ и не съжалявам – преподавателите в университета са изключително квалифицирани и научих много от тях. Но трябва да отбележа, че първите уроци по отговорност и изграждане на приоритети получих в ГПЧЕ. Сещам се с умиление за всяко нещо, свързано с гимназията.

Марина Дракова – студентка по „Медии и комуникации“ в Аугсбург, Германия, завършила ГПЧЕ - немска паралелка. В Разград свързват името й с музикалните и спортните й изяви. Марина споделя, че училището я е научило да отстоява позициите си, да защитава възгледите си. Според нея то е стълба към бъдещия живот. Езиковата гимназия дава добър старт, отключва амбиции за следване на мечтите. „Сбъдне ли се една мечта ,винаги се ражда друга - казва Марина. Предполагам,че докато човек е млад, мечтите му са малко по-наивни. Бих казала, че съм успяла да постигна някои цели и предизвикателства – да дойда в Германия и да следвам тук. Свирих и на няколко големи сцени. Голямата ми мечта - да пиша филмова музика, например, все още не се е сбъднала, така че имам още върху какво да работя.“

Христина Пантева – студентка втори курс „Право“ в Софийския университет: от ноември 2012 г. стажантка в адвокатска кантора в София. Още от първите си ученически години мечтае да учи в елитната гимназия, на която винаги се е възхищавала – богата история, оригинална архитектура, високи постижения на учениците в науката, спорта, танците. Атмосфера на победители – така Христина оценява духа в Езиковата гимназия, и счита, че обучението е на високо ниво и при добро желание, в екип с преподавателите, учениците могат да постигнат отлични резултати и на матурите, и на кандидатстудентските изпити. А за себе си казва: „Научих се да вярвам в собствените си сили и да се стремя към целите, които си поставям!“

Денислав Ангелов – завършил „Социология, право и криминология“ в Университета в Оклахома през 2012 г. За петте години в гимназията говори много емоционално, отчита, че е удоволствие да познаваш интересни и интригуващи хора, които му показват, че имаш ли амбиции-всичко е възможно, дори и най-трудно постижимата цел. Силните и способните хора са тези, които те дърпат напред. За Денислав щастието е избор, а ако имаше възможност да промени нещо – щеше да учи в Оксфорд. „Имах най-висок резултат на SAT за 2005 г. в цяла Европа и доста висок TOEFL, стабилни знания по всички предмети, но въпреки всичко не влязох в Оксфорд. Винаги съм искал и ще продължавам да искам да уча там.“ Съветът му към настоящите ученици на ГПЧЕ е да правят това, което обичат, и да учат, толкова, колкото трябва!...

Това са само част от интервюираните бивши ученици на ГПЧЕ. Участниците в училищния клуб „Млад журналист“ с ръководител Красимира Минева – учител по български език и литература, постави началото на едно проучване с перманентен характер. В отговорите на въпроса – Знаете ли къде са днес младите хора, получили житейския си старт в Езиковата гимназия? – четем най-убедителните аргументи защо трябва интензивно да се изучава чуждият език, защо амбициите са ключът към осъществените мечти, защо щастието е в добрия избор… защо най-добрият избор е Гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“?

Участието и признанието на нашите ученици в национални и международни изяви, състезания, конкурси, олимпиади е важен показател за ефективността и резултатността на получените знания и указател за поддържано високо ниво на знание.

Съгласно регламента на Министерството на образованието през месец февруари т.г. се проведоха общинските и областните кръгове на олимпиадата по английски език в страната. До национално ниво бяха допуснати 200 ученици, което предвид широкото разпространение на изучаване на езика и наличието на множество езикови училища, означава много прецизно и строго оценяване. Националната олимпиада по английски се проведе на 23.03.2013 г. в гр. Монтана. От ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ до участие беше допуснат Атанас Груев, ученик от VIII“б“ клас с резултат от 94 точки (при максимум 100). Неговият резултат на практика е четвърти в страната за първа група – ученици от VIII клас.

Участието на Атанас Груев в националната олимпиада е признание за цялата гимназия, но то също отваря нови възможности за по-високо ниво на езикова работа, защото гарантира разкриването на специализирана школа по английски, в която ще се обучават през следващата учебна година всички заинтересувани ученици.Моята първа година в ГПЧЕ


10_05_2013_gpce2.jpgПървата година в Езиковата гимназията – това е един нов свят. Свят на мечти и познание, на другари и знание. Свят, в който пристъпих с гордо вдигната глава, нескрита радост и трепетно вълнение.

Наистина, моята първа година в новото училище ще остане незабравима. Тук открих добри приятели, винаги готови да протегнат ръка и да ти помогнат. Истински учители, които с любов и грижа ни сочат верния път сред стотици други, възпитават и поучават. И всички нас ни обединява гимназията – този храм на мъдростта, в който се учим не само да знаем, но и да бъдем родолюбиви, истински българи!

Удовлетворен съм от постиженията, които аз и десетки други мои съученици завоювахме в престижни състезания, национални олимпиади, международни конкурси. Мисля, че успехите ни ще вдъхновят всички, тръгнали по трудния, но славен път на познанието.

И тъй, все напред и нагоре, да вървим и да се извисяваме, за да можем достойно да прославим не само нашата гимназия, но и своя малък, китен град.

 

Атанас Груев, 8„б“ клас
ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ - с призови резултати в усвояването на чужд език


Английският език е най-желаното направление в чуждоезиковото обучение в гимназията, а масовостта на изучаването му налага специфично високи изисквания към учениците и учителите през целия курс на обучение. Неслучайно при завършването си две трети от нашите възпитаници избират явяването на матура по английски език, независимо дали той е изучаван като първи или като втори чужд език. Участието и признанието на нашите ученици в национални и международни изяви, състезания, конкурси, олимпиади е важен показател за ефективността и резултатността на получените знания и указател за поддържано високо ниво на знание.

Съгласно регламента на Министерството на образованието през месец февруари т.г. се проведоха общинските и областните кръгове на олимпиадата по английски език в страната. До национално ниво бяха допуснати 200 ученици, което предвид широкото разпространение на изучаване на езика и наличието на множество езикови училища, означава много прецизно и строго оценяване. Националната олимпиада по английски се проведе на 23.03.2013 г. в гр. Монтана. От ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ до участие беше допуснат Атанас Груев, ученик от VIII“б“ клас с резултат от 94 точки (при максимум 100). Неговият резултат на практика е четвърти в страната за първа група – ученици от VIII клас.

Участието на Атанас Груев в националната олимпиада е признание за цялата гимназия, но то също отваря нови възможности за по-високо ниво на езикова работа, защото гарантира разкриването на специализирана школа по английски, в която ще се обучават през следващата учебна година всички заинтересувани ученици.
И спортните победи са в кръвта ни

В ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ спортът винаги е бил неразделна част от живота на учениците. Дори и без спортна зала, гимназистите прославят името на любимото училище със своите спортни успехи.

Професионализмът и отговорността на двете учителки по физическо възпитание и спорт – Диана Петкова и Невена Иванова, се трансформират във висок дух и спортен ентусиазъм, с които учениците на гимназията бележат своите успехи. Традиционно името на училището се защитава от баскетболните отбори. Девойките от VIII - X клас заеха второ място на зоните, за които се класираха и юношите от VIII - X клас. За огромна радост на всички юношите от XI - XII клас играят на финалите от 07.05. до 11.05.2013 г., които се провеждат в гр.Габрово.

Традиционни са победите и на републиканските шампионки по бадминтон – Лидия Русева и Десислава Танева, които за трета поредна година ще мерят сили с най-добрите в гр.Севлиево от 17.05. до 19.05.2013 г.

Спортни вълнения донесоха и волейболните изяви – първо място за волейболистките на Ученическите игри в Разград и второ място на зоните в Исперих.

Девойките лекоатлети са първи на зони в гр.Русе и им предстоят финали в гр.Сливен от 17.05. до 19.05. 2013 г., а юношите са трети на областното първенство. За финали се готвят и шахматистите от гимназията, които ще мерят сили с най-добрите в Разград от 17.05. до 19.05. 2013 г.

 

 

Мадлен Донева и Теодор Даринов