shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Невиждан отборен успех по химия в Разград
19 April 2013

Досега не е постиган такъв безапелационен успех – отборът по химия на Разградска област да се класира трети в България и първи сред всички гимназии от провинцията, изпреварен само от два софийски отбора.

На 13 и 14 април в Сливен се проведе ХV национално състезание по химия. Кой ще участва в него, бе решено на подборен кръг, състоял се през март.


19_04_2013_himia-1.jpgТака до състезанието бяха допуснати 14 деца от Разград и Исперих, сред които 8 сформираха отбора, а останалите 6 бяха индивидуални състезатели.

Осемте участници в отбора са ученици от 11 и 12 клас на следните учебни заведения – четирима са от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, трима - от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ и един - от гимназия „Васил Левски“ в Исперих.

Шестимата участници в индивидуалното класиране са: четирима от ГПЧЕ и по един от ПМГ и Гимназия „Васил Левски” - Исперих. Сред тях единствената десетокласничка е Десислава от ПМГ.

Най-голям брой точки в състезанието постигна единайсетокласникът Халил от Исперих - 82.75, с преподавател по химия Нежля Нурула. Следва го Яна от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” - /82.5/ с преподавател Венета Ненчева. От ГПЧЕ Налян, Владимир, Люба и Михаела калкулираха съответно от 81 точки до 71 точки, а техен преподавател е Ивелина Христова.

Всъщност учениците на г-жа Христова от ГПЧЕ /8 от 14-те деца/ бяха гръбнакът на отбора на Разградска област. Вергин и Наджие от ПМГ са с 66 и 62.5 точки, с преподавател Веселин Веселинов. В индивидуалното класиране Халил, Яна и Симона от ГПЧЕ /и тримата с оценка 5.75/ се класират на 22-ро, 23-то и 24-то място в България, следвани от Налян, Владимир и Люба, пак от ГПЧЕ, също с оценки 5.75 съответно на 30-то, 34-то и 39-то място.

Преподаватели по химия коментират, че подобен успех Разград не е имал. Откак се провежда национално състезание по химия, първите места са били заемани от традиционно силните отбори на Велико Търново и Плевен.

Освен гордост за Разград, успехът на учениците на състезанието се равняват на издържан приемен изпит по химия във висше учебно заведение.


Даниела НЕДЕЛЧЕВА, Галина МАРИНОВА