shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Двама младежи от Езиковата заминават в Европейския парламент
17 April 2013

Двама ученици от Езиковата гимназия в Разград попаднаха в топ 10 на най-добрите млади историци с разработките си по темата за Балканската война. И заради този свой успех получават най-голямата, отредена в регламента награда – на 5 и 6 юни те ще посетят Европейския парламент в Брюксел.

Шанса да пътуват се пада на осмокласника Атанас Груев и на дванадесетокласника Станислав Малчев.


17_04_2013_gp4e-gruev.jpg17_04_2013_gp4e-stanislav.jpgУчениците на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ са отличени сред стотици средношколски реферати и доклади, участвали в националния конкурс „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи“, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт по случай 100-годишнината от избухването на Балканската война.

На участие в надпреварата са имали право ученици от 14 до 19 години, подготвили по темата есета, карти, схеми, диаграми, интервюта или разкази.

От директора на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев научихме, че разработките на всички участници са били анонимни и точно по този начин оценявани от компетентно жури. Десетте най-добри от тях, сред които и тези на Атанас и Станислав, биват възнаградени с екскурзия до Брюксел.

Целта на конкурса е да насърчи учениците да проучват исторически паметници, местности, събития и личности и да дадат своя принос към опознаване на миналото ни.


Галина МАРИНОВА