shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
В Езиковата въвеждат часове по демокрация
28 November 2012

 

Специална покана от началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев отведе директора на ГПЧЕ Пейчо Георгиев в София. По съвместна инициатива на президентството и министър-председателя на германската провинция Райнланд-Пфалц - Курт Бек, се обсъжда възможността в разградската езикова гимназия да се въведе обучение по демокрация.


Дали дисциплината ще бъде застъпена още през тази учебна година и под каква форма – училищна, извънкласна, свободноизбираема или задължителноизбираема, ще бъде уточнявано допълнително. Но в Разград приветстват подобна инициатива.

„ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ вече има подобен опит с т.нар.“Клуб на Хелмут“, в който учениците, изучаващи немски език, дискутират културата, историята и демокрацията в Германия и Европейския съюз“, каза Пейчо Георгиев.

Той допълни, че клубът се е водил от Хелмут Тигелер, немец, женен за разградчанка, който, освен че бил един от любимците на учениците, е съдействал за обогатяването на тяхната култура и езикови умения. Тигелер продължава своята дейност в гимназията и през втория учебен срок.

Възможно е предметът „Демокрация“ да бъде въведен пилотно първо в Ловеч, където очакват хабилитиран преподавател от федералната провинция Райнланд-Пфалц. Свой пратеник от Германия след Ловеч очакват и в ГПЧЕ.

Министър-председателят Курт Бек засвидетелствал своето внимание към България и държавния глава многократно. Премиерът на германската провинция даде висока оценка на напредъка в съдебната система и изрази категоричната си позиция за присъединяване на България към Шенгенското пространство, уверявайки, че

неравнопоставеността между европейските граждани трябва да бъде преодоляна възможно най-бързо.

Освен в образованието, Райнланд-Пфалц има намерение да задълбочи връзките си с България в сферата на туризма и бизнеса.


Галина МАРИНОВА