shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
Училище „Васил Левски“ показва автомобила на бъдещето
17 October 2012

В събота от 10 до 14 часа най-зеленото училище в Разград и региона – ОУ „Васил Левски“, показва автомобила на бъдещето, до който всички посетители в учебното заведение могат да се докоснат и управляват. Проявата е по проекта „NELLII“ - национална инициатива и информация за ефективно учене през целия живот.


17_10_2012_levski_3.jpgВ събота школото, въвело и соларна система за постоянно течаща вода с вложени близо 14 000 лева приходи, ще покаже на своите гости и фотоволтаичната си инсталация.

Междувременно стана ясно, че още една зелена идея на училището е спечелила признание. Седмокласникът Павел Стоянов, подпомаган от преподавателите си по физика и изобразително изкуство Петя Христова и Албена Кирилова, е бил удостоен с награда по време на национално състезание по природни науки във Варна. Момчето е изработило проект на училищен автобус, задвижван със слънчеви батерии, който инженерната мисъл предстои да превърне в реалност.

Тази седмица пък ОУ „Васил Левски“ ще купи компостер за двора си. В него младите еколози ще слагат листа, обелки от зеленчуци и плодове и биоразтворими отпадъци от ученическия си стол, за да добиват екологично чист и висококачествен подобрител на почвата. Него учениците възнамеряват да използват при предстоящата си екологична инициатива – да направят голяма цветна градина в учебното заведение.


Галина МАРИНОВА