Търсене

Начало История
История


Опълченец от Пороище загива като знаменосец
25 January 2016

138 години вече изминаха от Освободителната война 1877/78. Все по-трудно се откриват имена на хора и загинали в тази освободителна Руско-турска война.

Оскъдни данни за загиналия знаменосец Митрофан Иванов приживе дава историкът ни Христо Стойков. С течение на времето в моите исторически търсения срещнах това геройско име в дневника на Царя Освободител, присъствал зад бойните полета в Северна България от април до декември 1877 година.

Продължава...
 
Владимир Василиевич - първият руски граждански комендант на Разград
18 January 2016

 

Първият руски граждански комендант на Разград е Владимир Василиевич Вознесенский (р. 1855). Когато става такъв, той е само на 22 години и е лейбгвардейски поручик.

От 28 януари ( понеделник) до 4 февруари 1878 г. Разград е под управление на руските военни власти. Тогава руският началник на управлението на града – офицерът Владимир Василиевич свиква по-известните граждани за избор на градски съвет. На 5.II.1878 г. става първото заседание на новоизбрания съвет.

Продължава...
 
Издадена е книга за село Равно
15 January 2016

 

В края на 2015 година лудогорското село Равно се сдоби с история и се нареди измежду селата с писана история.

С хилядолетното минало на селцето, преди повече от 30 години се е захванал учителят Исмаил Абтулов Хасанов, чийто здрави родови корени са от това село. След дълги и трудни търсения из библиотеките и архивите, проучване на османски архивни документи, събиране на исторически данни, търсене на информация и спомени от равненчени, много от които не са вече сред нас, книгата се появи като исторически очерк със заглавие „Село Равно – следи от миналото“, издание на „Разград Полиграф“ ООД.

Продължава...
 
Нови и малко известни факти за Освобождението на Разград ІІ
11 January 2016

 

Днес представяме втората част от историко-публицистичния материал на проф.д-р Пламен Радев за Освобождението на Разград и областта от турско робство през 1878 година. Някои от представените факти са неизвестни, други – малко познати, трети пък ни карат да погледнем от друг ъгъл събитията от този важен за страната и региона период.

Продължава...
 
Нови и малко известни факти за Освобождението на Разград
08 January 2016

В продължение на няколко броя „Екип 7“ ще представи бележки и коментари на проф.д-р Пламен Радев за Освобождението на Разград и областта от турско робство през 1878 година. Някои от представените факти са неизвестни, други – малко познати, трети пък ни карат да погледнем от друг ъгъл събитията от този важен за страната и региона период. В първата част на тази публикация авторът отделя повече внимание на военните действия в района на Разград, цитирайки автентични документи /заповеди, телеграми, прокламации и пр./. Във втората част, която ще публикуваме в следващия брой, ще стане дума повече за разградското гражданство по време на Освобождението, за отношението в миналото на разградчани към освободителите, за съдбата на някои от руските офицери, участвали в превземането на града.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 Следваща > Последна >>

Резултати 199 - 207 от 250