Търсене

Начало История
История


Още факти от живота на Марин Николов Хаджижеков – инкриминирания шампион
08 April 2016

В броя на „Екип 7“ от 18 март 2016 година под заглавие „Марин Николов – инкриминираният шампион“ публикувахме разследването на Иван Нанков за един от най-големите български колоездачи за всички времена. Става дума за Марин Николов от Пороище – победител във втората колоездачна обиколка на страната, в обиколката на Румъния, участник в много други престижни състезания. За него никога не се е писало.

Продължава...
 
Летящият холандец отлетя завинаги
28 March 2016

Годината е 1994. В истанбулската спортна зала „Абди Ипекчи“ се провежда световно първенство по вдигане на тежести, където съм пратеник на вестник „Труд“. По същото време, на 23 ноември трябва да се играе двубоят от Шампионската лига между „ Галатасарай“ и „Барселона“. Треньор на каталунците е Йохан Кройф, а сред тях е и нашият Христо Стоичков. Два дена преди мача от София ме потърси шефът на спортния отдел и заместник гл. редактор Никола Кицевски.
Продължава...
 
Колоездачът Марин Николов – инкриминираният шампион
18 March 2016

Доколкото се сещаме да споменаваме името му, то обикновено става около задаващата се поредна колоездачна Обиколка на България. И въпреки това, това име го знаят неколцина „последни мохикани“, обръщали /или обръщащи/ внимание на този спорт. Знаят го, но толкоз. Ако допреди двайсет и шест години имаше начин как да не го отметват и в сухите статистики дори, щяха да го правят. Обаче нямаше как - Марин Николов е неизтриваема частица /по-скоро удивителна!/ от историята на Обиколката на България, защото просто е вторият победител в нея - точно преди осем десетилетия. И затова пишеха само: Марин Николов, първи през 1935 г.
Продължава...
 
71 години от най-масовото убийство в Разград
11 March 2016

От Руско-турската война /1877-78/ насам най-масовото убийство в нашия град се извърши на 13 март 1945 година, когато бяха изпълнени смъртните присъди на част от осъдените същия ден от извънредния революционен трибунал, наречен Народен съд. От 15 подсъдими, с най-тежкото наказание 11 имат смъртни актове. Четирима от „смъртниците“ не са издържали на разпитите в Държавна сигурност в Русе и Разград и са „избързали“ към вечността. Сред тях са участниците в убийството на ремсистите край с.Бъзън Мицо Димов от с.Осенец, Горан Крачунов от Плевенско.

Продължава...
 
За така нареченото ни „Освобождение“
07 March 2016

138 години от датата 3 март! 138 години преклонение!

И 138 години на заблуди, полуистини, манипулации и откровени лъжи!!

За да не се спекулира с името ми и написаното от мен по-долу, още в самото начало трябва да заявя, че и самият аз съм участвал в песнопенията на хора, славославящ „освободителната мисия“ на „Дядо Иван“, безкористната му любов към „поробените братушки“. При това и в битието си на половин русин по произход, какъвто съм си и досега. Толкова знаех тогава, толкова книги и документи бях изчел, на това бях научен и с такова промито съзнание бях. С писанията си даже посочвах и факти по насилствената ислямизация и потурчванията, срещани в историята ни през вековете.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 Следваща > Последна >>

Резултати 190 - 198 от 250