Търсене

Начало История
История


Будните българи от Осенец събират пари и съграждат храм преди 180 години
06 July 2016

Преди десетина дни Русенският митрополит Наум отслужи литургия, посветена на 180-годишнината от построяването и първото освещаване на църквата в село Осенец. По време на празника стана ясно, че са отпуснати 7 000 лева от дирекция „Вероизповедание“ за ремонт на храма „Св. св. Петър и Павел“. Средствата ще бъдат използвани за най-належащите строителни дейности – ремонт на покрива, измазване на вътрешните стени, подмяна на прозорците и улуците. Отпускането днес на средства от държавата е нещо похвално, разбира се, но още по-достойно е било делото на нашите предци, които някога, в условията на чуждо владичество, събират средства, градят храм, пазят вяра и национална идентичност. За всичко това искам да разкажа в следващите редове.

Продължава...
 
Събират се материали за историята на Дряновец
15 June 2016

Има едно китно селце в община Разград, което има богата история, но няма написана история - това е моето родно село Дряновец. То води началото си още от траките, разположено е между пет хълма с богата растителност и дрянови гори, откъдето идва името на селото. Капанците от селото се славят с буйния си нрав, пословичното си трудолюбие и гостоприемство - замръкне ли непознат човек в селото, ще бъде посрещнат във всяка къща, нахранен и приютен.

Продължава...
 
Късна признателност за един от „изчезналите“
13 June 2016

Наскоро бяха отпечатани във вестник „Екип 7“ хронологични материали за един забравен голям български спортист, и един от най-добрите и успели български колоездачи през миналия век.

Откривателят по архивите в печата от това време Иван Нанков, родовите данни от Христо Василев и Росен Лицов разкриха фактически славното време на дългогодишния победител, потулен в забрава, Марин Николов от Пороище.

Продължава...
 
Абритус като епископски център 2
19 May 2016

По-голямата част от текста на професор Пламен Радев публикувахме в миналия брой. Днес предлагаме на читателите втората част, която също представя на любопитни данни от историята на древния град.

Продължава...
 
Абритус като епископски център
18 May 2016

Религиите в Римската империя - както всяка друга религия, са съвкупност от убеждения, възгледи и норми за възникване, смисъла и начина на живот, неговото обяснение за произхода му и за създаването на Вселената със следните разновидности.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 Следваща > Последна >>

Резултати 181 - 189 от 250